Τεχνολογία

Wordle και οκτώ ακόμα ημερήσια παιχνίδια για να ξεκινάς δημιουργικά την ημέρα σου!

Αν είσαι σαν εμένα και μισείς τον εαυτό σου όταν ξυπνάς και χάνεις μία ώρα από την ζωή σου χωρίς να το καταλάβεις σκρολάροντας και βλέποντας απανωτά reels χωρίς λόγο και αιτία, σου έχω την λύση. Σε αυτό το κείμενο θα σου βάλω σε μία λίστα τα αγαπημένα μου τύπου wordle παιχνίδια, τα οποία εγώ φροντίζω να ολοκληρώνω καθημερινά, με κύριο σκοπό να μένει το Instagram κλειστό.

Το Wordle έγινε γνωστό στα τέλη του 2021, αποκτώντας συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα, κάτι που οδήγησε την New York Times να αγοράσει τα δικαιώματά του τον Ιανουάριο του 2022. Έκτοτε έχουν δημιουργηθεί αμέτρητοι κλώνοι και παραλλαγές, άλλοι πιο επιτυχημένοι και γνωστοί, άλλοι όχι και τόσο. Ο συνήθης κοινός σκοπός αυτών των παιχνιδιών είναι να βάλει τους ανθρώπους στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν τον εγκέφαλό τους, να αποκτήσουν γνώσεις και να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους.

Προφανώς και θα ξεκινήσουμε με τον βασιλιά, το παιχνίδι που τα ξεκίνησε όλα και που είναι ο λόγος που γράφω αυτό το κείμενο. Στο Wordle, ο σκοπός είναι να μαντέψεις μία αγγλική λέξη με πέντε γράμματα μέσα σε έξι προσπάθειες. Το πορτοκαλί κουτάκι σημαίνει πως το γράμμα υπάρχει σε άλλη θέση στην λέξη, το πράσινο πως είναι στη σωστή θέση και το γκρι πως δεν υπάρχει. Οι λέξεις που μπορείς να μαντέψεις πρέπει να υπάρχουν στην αγγλική γλώσσα (δεν μπορείς πχ να μαντέψεις το ΑΑΑΑΑ) αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχουν περιορισμοί, και κατά πάσα πιθανότητα θα μάθεις λέξεις που δεν είχες ιδέα ότι υπάρχουν όταν έκανες αγγλικά στο σχολείο.

Το δεύτερο αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το Bandle. Κάθε μέρα επιλέγεται ένα τραγούδι και πρέπει να μαντέψεις σωστά τον τίτλο. Στην πρώτη προσπάθεια συνήθως έχεις μόνο τα ντραμς ή τον ρυθμό εν πάση περιπτώσει και με κάθε λάθος προστίθενται μέρη για να γίνει πιο εύκολο. Για βοήθεια το παιχνίδι σου παρέχει την χρονολογία του τραγουδιού, τις προβολές του βίντεο στο YouTube και μία υποτυπώδη δυσκολία, η οποία είναι εντελώς υποκειμενική ανάλογα και τα ακούσματα του καθενός. Έχει τύχει ας πούμε να μην βρω ένα ‘’Very Easy’’ τραγούδι που ούτε θυμάμαι τον τίτλο, της Taylor Swift, αλλά να βρω με την πρώτη το ‘Come and Get Your Love’ που ήταν ‘’Very Hard’’.

Στην τρίτη θέση θα βάλω το Nerdle. Έχει την ίδια λογική με το Wordle, απλά αντί για λέξη, ψάχνεις την σωστή μαθηματική έκφραση. Έχει όλες τις πιθανές πράξεις, και αυτή τη φορά, πράσινο σημαίνει πως είναι στην σωστή θέση, μωβ πως είναι σε λάθος θέση και γκρι πως δεν υπάρχει. Πολύ ωραίο αν σου αρέσουν τα μαθηματικά και οι πράξεις, αν τα σιχαίνεσαι πήγαινε κατευθείαν στο επόμενο.

Το Flagle είναι ένα παιχνίδι γεωγραφίας. Μετά από κάθε επιλογή θα σου φανερώνεται η απόσταση της χώρας που επέλεξες από αυτήν που ψάχνουμε, η κατεύθυνση (βόρεια νότια κλπ.) και ένα ποσοστό που αποκαλύπτει πόσο κοντά είσαι.  

Άλλο ένα παιχνίδι γεωγραφίας, αυτή τη φορά όμως αρκετά διαφορετικό. Κάθε μέρα επιλέγονται δύο χώρες και εσύ πρέπει να συμπληρώσεις όλες τις χώρες από τις οποίες πρέπει να περάσεις για να φτάσεις όσο πιο σύντομα γίνεται στον στόχο σου. Κάθε σωστή απάντηση σημειώνεται πάνω στον χάρτη ως λύση της διαδρομής, ενώ κάθε λάθος απλά φαίνεται που είναι πάνω στον χάρτη αν δεν σε βολεύει. Ίσως από τα πιο δύσκολα/απαιτητικά σε γνώσεις παιχνίδια της λίστας, μα από τα πιο ικανοποιητικά όταν τα λύνεις.

Το υπόσχομαι, είναι το τελευταίο παιχνίδι γεωγραφίας της λίστας. Είναι σαν το flagle, απλά αντί για σημαίες, έχεις σαν στοιχεία μία υδρόγειο. Όσο πιο κοντά στην χώρα που ψάχνουμε είναι η επιλογή, τόσο πιο σκούρο κόκκινο θα είναι. Έχεις απεριόριστες ευκαιρίες μέχρι να το βρεις.

Επιστρέφουμε στην λογική των λέξεων, αυτή τη φορά όμως πρέπει να μαντέψεις τέσσερις λέξεις ταυτόχρονα. Έχεις 9 ευκαιρίες και κάθε λέξη που επιλέγεις σου δίνει ταυτόχρονα άλλα στοιχεία σε κάθε μία από τις τέσσερις λέξεις. Το παιχνίδι αυτό παίζεται και στα ελληνικά, οπότε αν δεν είσαι λάτρης του αγγλικού λεξιλογίου, αυτό είναι για εσένα.

Μιας και αναφέραμε πως το quardle βγαίνει και στα ελληνικά, το Λεξλη είναι ακριβώς το αντίστοιχο Wordle στα ελληνικά. Πέντε γράμματα, έξι προσπάθειες, ακριβώς οι ίδιοι κανόνες.

Τελευταίο και καταϊδρωμένο θα βάλω στην λίστα το Wizarding Wordle, το οποίο και πάλι έχει την λογική του ψάχνεις μία λέξη πέντε γραμμάτων απλά το theme έχει να κάνει με λέξεις από το Harry Potter. Εξαιρετικό αν έχεις δει τις ταινίες, διαβάσεις τα βιβλία στα αγγλικά ή γενικότερα αν δεν είσαι Muggle.

Προφανώς υπάρχουν αμέτρητα αντίστοιχα παραδείγματα για όλα τα γούστα και για κάθε ενδιαφέρον. Από ταινίες, σειρές, παιχνίδια και δεν ξέρω τι άλλο, κάτι θα υπάρχει σε αυτή την μορφή που να είναι της αρεσκείας σου, οπότε Google is your friend. Αν είμαι ο λόγος που θα σταματήσεις το πρωινό doomscrolling θα είμαι χαρούμενος.

Χρήστος Τριανταφύλλης

New year, same me που δεν λένε και στο χωριό μου. Η εσωτερική ανάγκη να εκφράζω όσα σκέφτομαι σε γραπτή μορφή προφανώς και δεν με άφησε, οπότε για ακόμα μία χρονιά θα συνεχίσουμε να τα λέμε για όλα τα νεότερα, παλαιότερα και ό,τι άλλο προκύψει από αθλητικά, τεχνολογικά, ψυχαγωγικά και άλλα θέματα. Σαν άνθρωπος λατρεύω το Suits και το How I Met Your Mother, ακούω τα ίδια τραγούδια 200 φορές μέχρι να τα σιχαθώ, περνάω αρκετή ώρα μέσα στη μέρα παίζοντας σκάκι στο lichess και θα συνεχίζω να υποστηρίζω τον Fernando Alonso μέχρι να πάρει το τρίτο πρωτάθλημα, κοινώς για πάντα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button