Κοινωνία

¡Viva España!

της Δέσποινας Μασκλαβάνου,

Οι γιαγιάδες μας «είχαν τα ρούχα τους», για τις μανάδες μας «κατέβηκαν οι Ρώσοι», εμείς «είμαστε αδιάθετες», «έχουμε δύσκολες μέρες». Κανείς δεν μας έμαθε να λέμε την λέξη «ΠΕΡΙΟΔΟΣ», περήφανα, χωρίς να ναι ντροπή.

Πηγή εικόνας: tomov.gr

Για την Παλαιά Διαθήκη το αίμα της γυναίκας ήταν ικανό να στερέψει τα χωράφια. Αιώνες μετά, το 1917, το Εκκλησιαστικό Δίκαιο προέβλεπε πως οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κοινωνήσουν στη διάρκεια της περιόδου, ενώ ελληνική εφημερίδα το 1928 τάχθηκε κατά του δικαιώματος των γυναικών να ψηφίζουν, με το επιχείρημα πως βρίσκονται σε «πνευματική και συναισθηματική ανισορροπία» κάποιες μέρες του μήνα, εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως.

Σήμερα, προσέχεις πως κάθεσαι και επιστρατεύεις τις φίλες σου για να ελέγχουν μήπως έχεις λερωθεί. Την ίδια στιγμή στο σχολείο κρύβεις την σερβιέτα στο μανίκι σου, και δεν τολμάς να πεις τον λόγο που ζητάς άδεια για τουαλέτα την ώρα του μαθήματος. Στις διαφημίσεις γυναίκες μιλούν για ανώδυνη περίοδο χωρίς καμία ενόχληση και το αίμα δεν απεικονίζεται κόκκινο αλλά μπλε για να μην «σοκάρει».

Πηγή εικόνας: city.sigmalive.com

Το ημερολόγιο δείχνει 16.02.2023 και η Ισπανία μας δείχνει τον δρόμο για ακόμα μια φορά αφού με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 3 αποχές, γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, και μία από τις λίγες στον κόσμο, που κατοχυρώνει «άδεια εμμήνου ρύσεως». Οι γυναίκες δηλαδή που αντιμετωπίζουν έντονους πόνους και δεν μπορούν να εργαστούν, με γνωμάτευση γιατρού από δημόσια δομή υγείας, θα έχουν το δικαίωμα να απουσιάζουν από την εργασία τους κατά την διάρκεια της περιόδου τους. Η άδεια θα κρατάει όσες μέρες κρίνεται απαραίτητο από την έκθεση του ιατρού και τα έξοδα θα καλύπτονται από το κράτος.

Η νομοθεσία όμως δεν αφορά μόνο αυτό. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτιά, μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου για τα δικαιώματα φύλου και αναπαραγωγής σε γυναίκες, επιτρέποντας κάθε γυναίκα άνω των 16 ετών να μπορεί να κάνει διακοπή κύησης χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονιών. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, τη δωρεάν διανομή προϊόντων υγιεινής περιόδου σε σχολεία και φυλακές, ενώ δημόσια νοσοκομεία και κλινικές θα χορηγούν δωρεάν τα αντισυλληπτικά και το χάπι της επόμενης μέρας.

Πανηγυρισμοί έξω από την Ισπανική Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, με αφορμή τον πρωτοποριακό νόμο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών γυναικών. © 2022 Paul White / AP Photo

Φυσικά, αξίζει εύφημος μνεία στην Irene María Montero Gil, υπουργό Ισότητας της Κάτω Βουλής της Ισπανίας και μέλος του συγκυβερνώντος κόμματος Podemos η οποία βρίσκεται πίσω από το νομοσχέδιο.

Αιμορραγούμε, πονάμε, υποφέρουμε από ναυτίες, πυρετό, ζαλάδες, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ και είμαστε αναγκασμένες να φερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΔΟ και είναι καιρός να φύγει το στίγμα από πάνω μας!

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ! ¡VIVA ESPAÑA!

Μασκλαβάνου Δέσποινα

Γεννήθηκα το 2003 στη Κατερίνη, αλλά πλέον φοιτώ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μιλάω 3 γλώσσες και αγαπώ ιδιαίτερα τα ταξίδια. Το γράψιμο με αφορούσε από μικρή ηλικία και τρέφω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινωνικά ζητήματα. Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μοιραστείς μέσα από το blog μας, και να ακουστεί η φωνή σου μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου!

Σχόλια

  1. Μπράβο!!! Τα νέα κορίτσια μαθαίνουν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους και να διεκδικούν όσα η δική μας γενιά δεν τους έδωσε. Ως πατέρας δύο κοριτσιών σε συγχαίρω κοπέλα μου.

  2. Εξαιρετικό άρθρο, που εκφράζει με απλό και μεστό λόγο ένα από τα ταμπού της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας, που λέει τα πράγματα με το όνομα τους, απλά και ξεκάθαρα. Όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι! Ευχαριστούμε!

  3. Καταπληκτικό άρθρο, συγχαρητήρια!!!!
    Πολύ ενημερωτικό και αισιόδοξο για την οπτική που θα έχει η νέα γενιά σε θέματα που σε άλλες γενιές ήταν ταμπού. Από κάπου πάντα πρέπει να ξεκινά η αλλαγή.

  4. Πολύ ελπιδοφόρο οι νέες γενιές να έχουν μάτια και αυτιά ανοιχτά και να ξεφορτώνονται ταμπού και περιττά βάρη του παρελθόντος! Το θέμα αφορά όλες μας και κατ’ επέκταση όλους τους…όλους δηλαδή! Συνεχίστε έτσι, κ.Μασκλαβάνου!

  5. Συγχαρητήρια που καταπιάνεται ένα θέμα ‘απαγορευμενο’ για τις προηγούμενες γενιές ,κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό και δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού.

  6. Συγχαρητήρια που καταπιάνεται ένα θέμα απαγορευτικό για τις προηγούμενες γενιές ,κάτι το οποίο είναι εντελώς φυσιολογικό !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button