Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση και έμμεση πρόταση του Ν. Αναδιώτη στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την απαγόρευση των αμβλώσεων ανοίγει για μία ακόμη φορά το θέμα της νόμιμης και ασφαλούς τεχνητής διακοπής κύησης.
Η συγκεκριμένη δήλωση δε προκαλεί έκπληξη αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η απαγόρευση της άμβλωσης αποτελεί σημείο τοποθέτησης υποκειμένων τα οποία ποτέ δεν θα κληθούν να πάρουν απόφαση πραγματοποίησης αυτής στα σώματά τους.
Η στάση της εκκλησίας και διάφορων νεοσυντηρητικών μορφωμάτων απέναντι στην σεξουαλική απενοχοποίηση και το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση ,φανερώνεται μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων σκοταδιστικών, αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Τον Ιούλιο του 2019 με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας καθιερώνεται η μέρα του «αγέννητου παιδιού» και λίγους μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2020 αναρτάται σε τοίχους του Μετρό αφίσα του ’’κινήματος υπέρ της ζωής’’ κατά της άμβλωσης με τίτλο «αφήστε με να ζήσω».
Η πρόταση για απαγόρευση των αμβλώσεων ως μορφή αντιμετώπισης των δημογραφικών προκλήσεων, η ανέτοιμη κοινωνία και η ταύτιση της τεχνητής διακοπής κύησης με φόνο αποτελούν ‘’επιχειρήματα’’ που προσπαθούν να επισκιάσουν τα πραγματικά μέτρα που η πολιτεία οφείλει να λάβει για τα παραπάνω κοινωνικά θέματα όπως η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία ή η παροχή δωρεάν αντισύλληψης, που στην περίπτωση της Φινλανδίας μείωσε το ποσοστό των αμβλώσεων.
Στην πραγματικότητα δε πρόκειται για μια προσπάθεια διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής αλλά για μία ανάγκη για έλεγχο της σεξουαλικότητας, της αυτοδιάθεσης και ενοχοποίηση της αναπαραγωγικής ελευθερίας των γυναικών στο πλαίσιο μίας χρόνια τώρα επιχειρούμενης κοινωνικής οπισθοδρόμησης (Βουγιούκα, 2020)
Παράλληλα με την κατοχύρωση της νόμιμης άμβλωσης στην Ελλάδα υπό προϋποθέσεις (παρ. 4 άρθρο 304 με το Ν. 1609/1986) ,και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε άτομο έχει δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς διακρίσεις, βία ή οποιαδήποτε απάνθρωπη μεταχείριση. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο η απαγόρευση της άμβλωσης αποτελεί μία κίνηση καταφανούς καταπάτησης των δικαιωμάτων των ανθρώπων και συγκεκριμένα των γυναικών και δεν εναρμονίζεται σε καμία περίπτωση με τη φύση του σεβασμού και της αγάπης που η εκκλησιαστική κοινότητα διατείνεται ότι προσπαθεί να εμφυσήσει στο σύγχρονο άνθρωπο.
Ο εντοπισμός νέων μη ασφαλών τρόπων διακοπής μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ως απόρροια της ποινικοποίησης της άμβλωσης αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους θανάτου στις γυναίκες ανά τον κόσμο. Παράλληλα σύμφωνα με το κύριο εύρημα της μελέτης Turnaway η άμβλωση δεν αποτελεί εμπόδιο για την υγεία και την ευημερία των γυναικών, αλλά η στέρηση αυτής επιφέρει αρνητικά οικονομικά, υγειονομικά και οικογενειακά αποτελέσματα.
Αδιαμφισβήτητα, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος ,των γυναικών, περιλαμβάνει στο βασικό πυλώνα του και την νομική κατοχύρωση της άμβλωσης αλλά και των ενεργειών που προηγούνται ή έπονται αυτής όπως η οικονομική στήριξη, η ιατρική περίθαλψη και η ενδεχόμενη παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.
Η μητρότητα είναι επιλογή και όχι προορισμός και τα σώματά μας ο τόπος υποστασιοποίησης των επιλογών μας.
Βουγιούκα Άννα
Αναφορές:
Βουγιούκα. Α, 27/9/2020, Αμφισβητώντας το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους: Το παράδειγμα της άμβλωσης: https://feministiqa.net/amfisvitontas-to-dikaioma-ton-gynaikon-stin-amvlosi/
Ευθυμιάδου. Δ, (27/6/2022) , Αμβλώσεις: Τι ισχύει στην Ελλάδα – Όσα προβλέπει ο νόμος: https://www.healthreport.gr/amvloseis-ti-ischyei-stin-ellada-osa-provlepei-o-nomos/
Σαουάχ-Μαραγκουδάκη. Κ, (1/2021) ,Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ
ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ: https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/2932833/file.pdf
Νομοθεσία περί Άμβλωσης: https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/n-1609-1989.html
Αποφάσεις Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (4/2/2020): http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=2596&what_sub=d_typou.
https://www.hrw.org/news/2022/06/24/qa-access-abortion-human-right