Εξώφυλλο άρθρου: Carolina Conte / EyeEm / Getty Images
Ερώτηση: “Είναι χειμέρια ή χειμερία;”
Απάντηση: “ο χειμέριος, η χειμερία, το χειμέριο”
Μου έδωσαν τρελή πάσα οι συνάδελφοι με τα άρθρα τους περί χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας
Μπήκε ο Χειμώνας επισήμως. Μπήκε το κρύο για τα καλά, βρέχει, ο ήλιος άφαντος, η νύχτα πέφτει στις 5 το απόγευμα και ξαφνικά νιώθεις όλη σου την ενέργεια να εξαντλείται με τρομακτικούς ρυθμούς, να μη θες να σηκωθείς από το κρεβάτι και να μην έχεις όρεξη για τόσα πράγματα. Προσπαθείς να αποφασίσεις αν είναι η εποχιακή κατάθλιψη, τα “winter blues” ή αν απλά το κρύο σε κάνει να θέλεις να μη φύγεις από τη ζέστη.
- Σε καταλαβαίνω.
- Σε καταλαβαίνει και η επιστήμη
Τον χειμώνα συμβαίνουν κάποια πράγματα που αναπόφευκτα μας επηρεάζουν την υγεία και την ψυχολογία. Θα κάνω μία λίστα.
- Πεσμένο ανοσοποιητικό
(Παρένθεση. Θα ήθελα να σας εξηγήσω την έννοια “ομοιόσταση”. Την ξέρετε ήδη αλλά ίσως δε θυμάστε τι σημαίνει. Ομοιόσταση λοιπόν είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο ζει. Κι επειδή δεν είμαστε ψυχρόαιμα, η ομοιόσταση μας βοηθάει να επιβιώσουμε στις αλλαγές θερμοκρασίας. Κλείνει παρένθεση.)
Αν και το κρύο από μόνο του δεν προκαλεί ασθένειες (ασχέτως τι λέει η γιαγιά), ο οργανισμός μας προσπαθεί πολύ περισσότερο για να διατηρήσει τις θερμοκρασίες (η ομοιόσταση που λέγαμε). Αυτό σημαίνει πως και πιο κουρασμένος είναι και πιο ευάλωτος.
Τον Χειμώνα μαζεύονται περισσότεροι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους. Οι χώροι αυτοί, επίσης, δεν αερίζονται επαρκώς με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή μικροβίων και άρα ιών.
- Έλλειψη ηλίου
Βιταμίνη D : Μία βιταμίνη απίστευτα σημαντική και για το ανοσοποιητικό. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στοιχεία πολύ σημαντικά για να παραμένουν υγιή τα οστά, τα μαλλιά, τα δόντια, τα νύχια… Την παίρνουμε συνήθως από τον ήλιο, οπότε όταν δεν τον βλέπουμε για καιρό, είναι καλό να παίρνουμε συμπληρώματα με τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας.
Σεροτονίνη : Ο ήλιος έχει την τάση να αποτελεί ερέθισμα για το σώμα μας να αρχίζει να παράγει σεροτονίνη, μία ορμόνη που μας βοηθάει να παραμένουμε ευδιάθετοι και συγκεντρωμένοι. Σε αντίθεση με το σκοτάδι που αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης, μίας άλλης ξαδέρφης ορμόνης που προκαλεί υπνηλία και κατεβάζει τους ρυθμούς λειτουργίας του σώματος.
Λόγω των παραπάνω, το εσωτερικό μας ρολόι επηρεάζεται και μπερδεύεται.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Αυτή η στεναχώρια που μπορεί να ακολουθεί τόσους ανθρώπους το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, τα Winter Blues, έχει πάρει πλέον την επιστημονικότερη ονομασία, Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, Seasonal Affective Disorder (SAD) (χαχα καλό ε). Θα χρειαστεί να αναφέρω ότι επειδή τυχαίνει να είσαι κακόκεφος τον Γενάρη δε σημαίνει ντε και καλά ότι έχεις ΕΣΔ, αλλά δεν είναι δα και σπάνιο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η παρατεταμένη μελαγχολική διάθεση, και η απώλεια του ενδιαφέροντος και της ευχαρίστησης σχεδόν για όλες τις δραστηριότητες.
Για την ΕΣΔ κάποια συμπτώματα:
- Αίσθημα ατονίας, λύπης ή κατάθλιψης το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες
- Χαμηλή ενέργεια και αίσθημα νωθρότητας
- Προβλήματα με τον πολύ ύπνο
- Λαχτάρα για υδατάνθρακες, υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Αίσθημα απελπισίας, αναξιότητας ή ενοχής
- Σκέψεις ότι “δεν θέλω να ζήσω”
Κάπου εδώ να πω ότι κάθε μορφή κατάθλιψης μπορεί να βελτιωθεί. Επιστημονικώς.
Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις κάποια διαταραχή, θα σου ζητήσω να το πάρεις σιγά σιγά γιατί αυτό έχει ανάγκη το σώμα σου αυτή τη στιγμή. Και δεδομένου του ότι όλοι θέτουν στόχους και συγκρίνουν αποτελέσματα εν όψει του νέου έτους, θα σου θυμίσω ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να τα κάνεις αυτά, πρώτον επειδή το μυαλό σου δε θα τα δει και τόσο αντικειμενικά και δεύτερον δεν είναι η πιο παραγωγική περίοδος.
Τρόποι αντιμετώπησης:
Γενικά το μυαλό μας αναζητάει την εύκολη ντοπαμίνη, στο φαγητό, στο σκρόλινγκ, στις σειρές και ταινίες, στο αλκοόλ και γενικότερα ό,τι μας κάνει προσωρινά χαρούμενους και το αναζητάμε ξανά και ξανά.
Δεν είναι κακό να βρεις λίγο κόμφορτ στην αγαπημένη σου σειρά, αλλά προσπάθησε όλα αυτά που κάνεις binge αυτόν τον καιρό όπως η κατανάλωση μίντια και φαγητού, να τα αντικαταστήσεις με τα παρακάτω
- Τουλάχιστον ένα τέταρτο ήλιου την ημέρα εφόσον είναι δυνατόν
- Γυμναστική ή άλλου είδους άσκηση
- Συμπληρώματα και βιταμήνες
- Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- Μακριά οι τύψεις για το πρόγραμμα ύπνου!😤
- Μακριά οι τύψεις για την έλλειψη παραγωγικότητας!😤😤
- Μίλα σε κόσμο
- Πέρνα χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα
- Μείωσε τον χρόνο στην οθόνη
- Βγες στη φύση είναι θεραπευτικό
- Πιες βάλσαμο ή άλλα φυτικά φάρμακα
Ελπίζω να μάθατε κάτι καινούριο. Να σας προσέχετε και να σας αγαπάτε<3
*Αυτά τα γράφω ώστε να μη χρειάζεται να τα εξηγώ κάθε φορά στους δικούς μου που περνάνε Winter Blues, αλλά να τους στέλνω αυτό το άρθρο.