Ελληνική σειρά και animation, το τόλμησαν και πέτυχε. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι θεατές βλέπουν στην οθόνη τους κινούμενα σχέδια τα οποία αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα τους. Και ενώ στην αρχή υπήρχαν δισταγμοί, η σειρά από μόνη της τους εξάλειψε.
Υπόθεση
Το σωτήριο (;) έτος 2010 στη, σύγχρονη πια, Αθήνα παρακολουθούμε την αλλαγή της διαγαλαξιακής διοίκησης και την τελετή παράδοσης από τους Ολύμπιους θεούς στους χριστιανούς Αγίους. Κεντρικοί ήρωες είναι ο Μένιππος, ο Ερμής και ο Χάρος. Ο Χάρος – Χάρης έχει αφήσει πίσω του το κουπί που τραβούσε στον Αχέροντα και αποζητά την πολυπόθητη σύνταξη. Ο θεός Ερμής, με ρεμούλες και δολοπλοκίες προσπαθεί να εξασφαλίσει μια θέση στο πλοίο που προορισμό έχει το L.A.. Ο Μένιππος είναι ένας κυνικός φιλόσοφος που έχει ξεμείνει στην εποχή μας λόγω μιας μικρής… παρατυπίας. Χρωστά έναν οβολό στο Χάρο τον οποίο, για αιώνες, δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει. Επομένως, ο Χάρος και ο ψυχοπομπός Ερμής βλέπουν τη σύνταξη με τα κυάλια εκτός κι αν καταφέρουν να πείσουν τον Μένιππο να κερδίσει τον οβολό. Είναι όμως ο Μένιππος διατεθειμένος να πεθάνει μια και καλή;
No money no πεθάνει
Το σλόγκαν που για αιώνες ο Μένιππος λέει. Η αλληλεπίδραση των τριών ηρώων μας είναι απλά υπέροχη. Ο Χάρος μας δείχνει την ευαίσθητη πλευρά του φοβερού και τρομερού βαρκάρη. Έχει ψυχή, ή τουλάχιστον προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και εμάς για αυτό. Ο Μένιππος προσπαθεί να τον υποστηρίξει ενώ ο Ερμής τον γειώνει κανονικότατα. Ο θεός Ερμής είναι νευρικός και εριστικός (πολύ φίλος μου). Έχει μπλέξει με έναν κυνικό και έναν ευαίσθητο, κάτι που δεν συμβαδίζει με την ιδιοσυγκρασία του. Το μόνο που τον χαλαρώνει είναι όταν σκοτώνει με διάφορους τρόπους το Μένιππο. Η χαρά του κρατάει λίγο καθώς ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επαναφέρει το Μένιππο στη γη λόγω «προηγούμενης διακυβέρνησης». Τέλος έχουμε το Μένιππο ο οποίος έζησε μια ζωή στην πενία και βασιζόμενος στην ελεημοσύνη των άλλων. Κυνικός ως το κόκαλο και λιγάκι αναίσθητος. Δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του εξού και ο οβολός που χρωστάει στο Χάρο για τον περάσει στη μεταθανάτια ζωή. Όταν όμως τα πράγματα δυσκολεύουν για την ταλαιπωρημένη Ελλάδα, η σωτηρία μας είναι ένας… Έλληνας. Ο χαρακτήρας του Μένιππου καθρεφτίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων, φυσικά με σατυρικό τρόπο.
ΕΙΜΑΙ Η ΜΑΝΤΟΝΑ
Εκτός από τους τρεις ήρωές μας, έχουμε τον Ομπάμα, τη Μαντόνα, το σύμπαν του Twilight , την Πυθία και φυσικά τη Μέρκελ. Και αυτό ξέρετε τι σημαίνει. Καταιγισμός από Έλληνες ηθοποιούς που έσπευσαν να χαρίσουν τις φωνές τους σε αυτούς τους χαρακτήρες. Γιάννης Μπέζος, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Καίτη Κωνσταντίνου είναι λίγοι μόνο από όσους πλαισίωσαν τους βασικούς ηθοποιούς Γιάννη Σαρακατσάνη στο ρόλο του Ερμή, Λευτέρη Ελευθερίου στο ρόλο του Χάρου και Πάνο Μουζουράκη στο ρόλο του Μένιππου. Ένα συνονθύλευμα από ατάκες («Θα τον σκοτώ-ΣΩ», «Και γω, τι θα πω στην εφορία;», «Ξέχνα το. Έχω βγει στη σύνταξη») , αστείες στιγμές και παραδόξως στιγμές εθνικής υπερηφάνειας. Καλά ας μην ξανοιγόμαστε και πάρα πολύ. Στα τελευταία επεισόδια φαίνεται η χώρα μας να κινδυνεύει και αυτό που προβάλει η σειρά είναι ότι μόνο εμείς οι ίδιοι αν συνεργαστούμε μπορούμε να τη σώσουμε.
Σε αρχικά 13, και έπειτα από απαίτηση του κοινού 14, επεισόδια προβάλλεται όλη η παρωδία που μάστιζε εκείνη την εποχή τη χώρα μας – αν όχι μέχρι και σήμερα. Αν έχετε λίγο χρόνο δείτε τη σειρά, γελάστε αλλά και προβληματιστείτε για όσα ζούμε. Γιατί η σειρά μπορεί να είναι παλιά αλλά τα προβλήματα που θίγει είναι αρκετά σύγχρονα. Μέχρι την επόμενη φορά να σας ευχηθώ καλό Πάσχα και… no money no πεθάνει!
Ε.Λ.