Ιστορία

Ο Νεύτωνας και ο θεός των Μαθηματικών

Τα επιστημονικά επιτεύγματα του Νεύτωνα είναι αναμφισβήτητα και έθεσαν τα θεμέλια για τη μηχανική. Το θεμελιώδες έργο του, «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica», καθιέρωσε τους νόμους της κίνησης και το νόμο της παγκόσμιας έλξης. Η λαμπρότητα του Νεύτωνα στα μαθηματικά και τη φυσική τον ώθησε στο διανοητικό προσκήνιο της εποχής του, κερδίζοντας την αναγνώριση ως έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στην ιστορία. Ξέρω, μάλλον τον μισείτε. Αλλά ακούστε κάτι ενδιαφέρον. Ο σημαντικός αυτός κύριος, είχε ως μεγάλο του κίνητρο την αποκωδικοποίηση της θεϊκής δημιουργίας, δηλαδή πώς έφτιαξε ο Θεός τον κόσμο με τόσο τέλειο τρόπο. Εντάξει, ούτε ο πρώτος ήταν ούτε ο τελευταίος, όμως η συγγραφέας αυτού του άρθρου διψάει για στιγμές στην ιστορία που επιστήμη και θρησκεία συνυπήρξαν αρμονικά και ο Ισαάκ είναι ένα ωραίο παράδειγμα.

Χμ. Μικρή παρένθεση. (Ένας καθηγητής μου επέμενε ότι τον άνθρωπο τον λένε Νιούτον και δεν χρειαζόταν ελληνικοποίηση το όνομά του. Κάπως σαν τους ανθρώπους που θεωρούν λάθος να συστηθείς σαν ‘George’ ενώ το όνομά σου είναι ‘Γιώργος’ απλά και μόνο επειδή το ελληνικό δεν είναι οικείο στον συνομιλητή σου. Που βγάζει νόημα, δε θα πω ψέματα. Οπότε στη συνέχεια του άρθρου θα τον λέμε Νιούτον, για χάρη του καθηγητή που δε θα το διαβάσει ποτέ αυτό. Κλείνει παρένθεση.) Οκ αυτή σίγουρα δεν ήταν ΜΙΚΡΉ παρένθεση αλλά προχωράμε.

Λίγο μπακράουντ

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του Νιούτον ήταν βαθιά ριζωμένες στη χριστιανική του πίστη. Γεννημένος σε μια πουριτανική οικογένεια, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που εκτιμούσε τη θρησκευτική ζέση και την ηθική πειθαρχία. Η -αφοσιωμένα- χριστιανική ανατροφή του Νιούτον άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην κοσμοθεωρία του, επηρεάζοντας τις απόψεις του για τη σχέση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας.

Νομίζω πως όσο περισσότερο μελετάω την επιστήμη, τόσο περισσότερο πιστεύω στο Θεό

Ισαάκ Νιούτον

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στις θεολογικές σκέψεις του Νιούτον ήταν η ιδέα ενός θεϊκού σύμπαντος-ρολογιού. Πίστευε ότι ο Θεός, ως ο αριστοτεχνικός δημιουργός, είχε σχεδιάσει το σύμπαν με μαθηματική ακρίβεια και τάξη. Κατά την άποψή του, οι νόμοι της φύσης που αποκάλυψε μέσω της επιστημονικής έρευνας ήταν απόδειξη ενός μεγαλειώδους, ευφυούς σχεδίου που ενορχηστρώθηκε από έναν θεϊκό αρχιτέκτονα. Η έμφαση του Νιούτον στο σύμπαν που λειτουργεί ολόσωστα, σαν ωρολογιακός μηχανισμός, αντανακλούσε μια βαθιά εκτίμηση για την αρμονία και την κανονικότητα που ενυπάρχουν σε αυτό. Οι μαθηματικές αρχές που αποκάλυψε μέσα από τις επιστημονικές του προσπάθειες ήταν μια απόδειξη της θεϊκής νοημοσύνης πίσω από τον φυσικό κόσμο. Πίστευε ότι κατανοώντας και αποκαλύπτοντας αυτούς τους μαθηματικούς νόμους, αποκτούσε γνώσεις για το μυαλό του Θεού.

Οι θεολογικοί προβληματισμοί του Νιούτον επεκτάθηκαν πέρα ​​από το επιστημονικό του έργο. Έγραψε εκτενώς για θρησκευτικά θέματα, δημιουργώντας πολυάριθμα χειρόγραφα και πραγματείες που διερευνούσαν βιβλικές προφητείες, ιστορική θεολογία και τις ερμηνείες του στις γραφές. Ένα αξιοσημείωτο έργο είναι το “The Principia”, όπου συμπεριέλαβε ένα Γενικό Σχολείο που συζητούσε τη φύση του Θεού και το σχέδιο του σύμπαντος.

Παρά την προσήλωσή του στον Χριστιανισμό, ο Νιούτον είχε ανορθόδοξες απόψεις, ιδιαίτερα για το δόγμα της Τριαδικότητας. Απέρριψε την παραδοσιακή χριστιανική αντίληψη της Αγίας Τριάδας και μερικά από τα γραπτά του πρότειναν μια μη τριαδική προοπτική. Ωστόσο, αυτές οι απόψεις δεν ήταν ευρέως γνωστές κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθώς κράτησε ιδιωτικά πολλά από τα θεολογικά του συγγράμματα.

(Όπως καταλαβαίνετε, πειραματίζομαι με διαφορετικούς τύπους άρθρων. Έκανα αυτό εδώ λίγο πιο σοβαρό απ’ ότι συνήθως.)

Έφη Ζήκου

Έφη, η νευρική (η φωτογραφία είναι ντοκουμέντο). Δίδυμος στον κύβο. ΠΤΔΕ και ό,τι προκύπτει στο ενδιάμεσο. Αγαπάει τα ιστορικά κουτσομπολιά και δηλώνει πως με κάθε κείμενο θα ακούγεται όλο και περισσότερο σαν τη Θεία Που Κερνάει Κρασιά ΤΜ. Προειδοποίηση: οι τίτλοι των άρθρων θα είναι κατά πάσα πιθανότητα κλίκμπειτ. Catchphrase: “Απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button