Ταξίδια

Εξωτερικό και Πάσχα: τι εννοείς ότι δεν τρώνε αρνάκι;

Ναι σαν το ελληνικό, το ορθόδοξο, το παραδοσιακό, το Πάσχα δεν υπάρχει. Αλλά, ένας από τους στόχους αυτής της στήλης, και των ταξιδιών γενικότερα, είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να γνωρίσουμε άλλους πολιτισμούς. Πάμε να δούμε λοιπόν πώς γιορτάζουν το Πάσχα σε χώρες του εξωτερικού.

Γερμανία

Ξεκινάμε με τα light. Πάσχα στη Γερμανία είναι λίγο όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες του κλασσικού Πάσχα: πράσινο, πολύχρωμα αυγά και κουνελάκια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Πάσχα, σε όλη τη Γερμανία, ο κόσμος στολίζει τα δέντρα ή τις αυλές του με αυγά, πολλά αυγά, με τα χρώματα της άνοιξης. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι το Osterbrunnen (Κρήνη του Πάσχα). Τη Μεγάλη Παρασκευή, στην περιοχή της Φραγκονίας (Βαυαρία), απ’ όπου ξεκίνησε το έθιμο και έπειτα εξαπλώθηκε, στολίζουν τις δημόσιες κρήνες, τα πηγάδια και τα σιντριβάνια. Σκεφτείτε το σαν επιτάφιο απλά με αυγά και λουλούδια, ενώ είναι σιντριβάνι. Δύσκολο αν δεν το δείτε από κοντά αλλά κάντε μια προσπάθεια. Την Κυριακή του Πάσχα έχουμε το κυνήγι των αυγών ή αλλιώς Ostereisusche. Κλασσικό έθιμο που απαντάται σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Ο πασχαλινός λαγός (σύμβολο της γονιμότητας) κρύβει τα αυγά και τα παιδιά ξεχύνονται για να τα βρούν. Κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι η παρουσία του αρνιού στις παραδόσεις αλλά όχι όπως το ξέρουμε. Όχι παιδιά, ετοιμαστείτε. Το σήμα κατατεθέν του γερμανικού Πάσχα είναι ένα κέικ σε σχήμα αρνιού (Osterlamm). Χωρίς υπερβολές, φτιάχνουν ζύμη που της δίνουν το σχήμα ενός αρνιού, μια λιγότερο βάρβαρη εκδοχή για το τι συμβαίνει με το πασχαλινό αρνάκι.

Osterlamm ©brigitte.de / Στολισμένο με αυγά δέντρο ©iEfimerida.gr

Ισπανία

Σε αντιδιαστολή με το χαρούμενο κλίμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Πάσχα στην Ισπανία περνάει από όλα τα στάδια, του πόνου, της κατάνυξης και της χαράς. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα (Semana Santa) είναι πολύ σημαντική για τους Ισπανούς, καθώς το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή. Μαζί με την Ιταλία, είναι οι καθολικές χώρες που τηρούν τους εορτασμούς του Πάσχα τόσο ευλαβικά. Οι πομπές και οι λιτανείες είναι χαρακτηριστικές σε πολλές πόλεις της Ισπανίας. Οι επιτάφιοι τους ζυγίζουν τρεις περίπου τόνους ενώ είναι στολισμένοι με χρυσό, ασημί και γαρύφαλλα. Τα αγάλματα της Παναγίας, του Χριστού Εσταυρωμένου ή και αγγέλων στέκονται περήφανα πάνω στους ξύλινους επιτάφιους. Τη περιφορά αναλαμβάνουν οι Αδελφότητες (cofradías) ντυμένοι με χαρακτηριστικές στολές (μακριά ράσα και ψηλή κωνική κουκούλα). Στη Μάλαγα της Ισπανίας συμμετέχουν 45 πομπές συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου. Ένα άλλο έθιμο που λαμβάνει χώρα είναι ο Χορός των θανάτου. Στο Verges, στα βορειοανατολικά της χώρας, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται μια ασυνήθιστη πορεία. Κόσμος ντυμένοι σκελετοί και κρατώντας κουτιά με στάχτες πραγματοποιούν μια τρίωρη πομπή στο κέντρο της πόλης. Η λήξη των εορτασμών σημαίνεται με τη Romeria. Η Romeria αποτελεί μια εκδήλωση όπου πλήθος πιστών ξεκινάνε από τη Σεβίλλη με προορισμό την Παναγία της Ουέλβα προκειμένου να προσκυνήσουν.

©travelinfusedlife.com

Ιταλία

Είναι ο φάρος της καθολικής εκκλησίας αν μη τι άλλο. Το Πάσχα, όπως και κάθε γιορτή, έχει ειδικό βάρος. Κάθε πόλη της χώρας, μικρή ή μεγάλη, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά έθιμα. Στο Παλέρμο, τη Μεγάλη Παρασκευή, έχουμε την πομπή των Μυστηρίων. Άρματα με σκηνές από τα πάθη του Χριστού παρελαύνουν σε όλη την πόλη χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα. Η Φλωρεντία επιλέγει να βάλει μπουρλότο σε ένα κάρο, το λεγόμενο «Scoppio del Caro». Έξω από τον καθεδρικό ναό της πόλης τοποθετείται ένα κάρο ύψους 30 μέτρων και γεμίζεται με πυροτεχνήματα. Κατά τη διάρκεια της πασχαλινής λειτουργίας, ο καρδινάλιος ως άλλη Σαπφώ Νοταρά κυριολεκτικά βάζει μπουρλότο στο κάρο με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό για 20 λεπτά ασταμάτητα. Το έθιμο κρατάει από την περίοδο της πρώτης Σταυροφορίας, το 1096 μ.Χ. (οι Χιώτες το κάνουν καλύτερα θα πω εγώ). Τέλος, στο κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας, τη Ρώμη τα πράγματα είναι πιο θρησκευτικά και λιγότερο τουριστικά. Τη Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει η πομπή του Δρόμου του Σταυρού προς το Κολοσσαίο όπου οδηγείται από τον Πάπα. Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Κυριακή του Πάσχα τελείται λειτουργία από τον Πάπα. Η γαστρονομία παίζει σημαντικό ρόλο αυτήν την περίοδο με χαρακτηριστικό το Colomba di Pasqua, ένα ιταλικό τσουρέκι σε σχήμα περιστεριού (τι κακό είναι αυτό με τα τσουρέκια σε σχήμα ζώου;).

Ανατίναξη του κάρου στη Φλωρεντία ©tuscanynowandmore.com

Οι συγκεκριμένες χώρες αποτελούν ένα μικρό δείγμα για την ποικιλία που υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο εορτασμού των ημερών αυτών. Εάν ο στόχος σας δεν είναι μόνο ο εορτασμός του Πάσχα αλλά και η περιήγηση προτείνω να επιλέξετε μια από τις παραπάνω (και όχι μόνο) πόλεις. Είτε πιστεύετε είτε όχι, είτε καθολικοί είτε ορθόδοξοι, δε χωράνε διακρίσεις. Η πίστη και η κατάνυξη είναι προσωπική υπόθεση και είμαστε εδώ για να καλύψουμε όλα τα γούστα. Μέχρι την επόμενη φορά απολαύστε τις διακοπές που ξεκινάνε!

Ευδοξία Λογοθέτη

Ευδοξία Λογοθέτη, μια κοπέλα που κάλλιστα θα έπαιρνε τη θέση της Ανίτας Πάνιας στα παρατράγουδα. Μια απλή φοιτήτρια γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αρκετές ανησυχίες. Ποιοι είμαστε, ποιος είναι ο προορισμός μας, τι βάζουμε πρώτα στο μπολ: το γάλα ή τα δημητριακά και άλλα τέτοια. Αλλά δεν είμαι εδώ για σας τα λύσω όλα αυτά. Είμαι εδώ για να απαντήσω σε ερωτήματα όπως: ο Ross και η Rachel από τα Φιλαράκια έκαναν όντως διάλειμμα στη σχέση τους, η Ράνια των Singles ήταν όντως κακιά ή απλά relatable και τέλος η Βιργινία ήταν σωστή συνάδελφος; Εκτός από αυτά όμως είμαι εδώ για ρίξω φως στο ποιο είναι το καλύτερο μέρος για φθινοπωρινές διακοπές, πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και κυρίως ποιο μέρος έχει τα καλύτερα πανηγύρια. Μέσα από αυτό το blog λοιπόν, πάμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button