Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι καθόλου τυχαίος. Θα εξηγηθεί στη πορεία.
Τη περασμένη Παρασκευή, έφυγε από τη ζωή ένας από τους εμβληματικότερους ποδοσφαιριστές της χώρας. Ένας εξαιρετικός παίκτης και άνθρωπος. Ένας “Στρατηγός” του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Καλά μαντέψατε. Η σημαία του Παναθηναϊκού, μέλος της φοβερής ομάδας του Τριφυλλιού, όπου έφτασε μέχρι το τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, ο Μίμης Δομάζος μας άφησε στα 83 του χρόνια το πρωί της Παρασκευής βυθίζοντας στο πένθος το ήδη φτωχό Ελληνικό Ποδόσφαιρο πηγαίνοντας να βρει κι άλλους θρύλους του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Ποιός όμως ήταν ο Μίμης Δομάζος, ο “Στρατηγός” του Ελληνικού Ποδοσφαίρου;
Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στους Αμπελόκηπους, κόντα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος από τη Σάμο και η μητέρα του ήταν νοσοκόμα μικρασιατικής καταγωγής. Το ποδοσφαιρικό “μικρόβιο” το “κόλλησε” από μικρή ηλικία, παίζοντας μπάλα στις αλάνες. Στα 13 του χρόνια έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, την ομάδα της περιοχής του, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία. Το όνομα του προσεγγίστηκε από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Με τις ικανότητες του και τη κινησιολογία του στο γήπεδο εντυπωσίασε το τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς και εισηγήθηκε την απόκτηση του.
Το ανεπίσημο ντεμπούτο του το έκανε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 1958 σε ένα φιλικό απέναντι στην ΑΕΚ για το Κύπελλο Χριστουγέννων. Αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ και εντυπωσίασε τους πάντες και αποτέλεσε μεγάλο βήμα για τη μεταγραφή του στο Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 1959 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με το Τριφύλλι.
Ο Δομάζος ήταν μικρός στο δέμας (1,68 μ.), αλλά μεγάλος στο γήπεδο παίζοντας ως μεσοεπιθετικός. Ήταν το “10 το καλό” στο Παναθηναϊκό, στον οποίο έκατσε και εδραιώθηκε. Συγκεκριμένα παρέμεινε 19 χρόνια ζώντας μοναδικές στιγμές. Πέρα απο τα τρόπαια που κατέκτησε με το Παναθηναϊκό, 9 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 κύπελλα (1967, 1969, 1977) έζησε και μία από τις ιστορικότερες στιγμές τόσο για τον ίδιο, όσο και για το Παναθηναϊκό. Το 1971 ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και αντιμετώπισε τον Άγιαξ στο Γουέμπλει. Παρά την ήττα με 2-0, αυτή η στιγμή θα μνημονεύεται για το Τριφύλλι.

Το προσωνύμιο “Στρατηγός” καθιερώθηκε στο Παναθηναϊκό για τις ηγετικές του ικανότητες στο γήπεδο, αποτελώντας φυσικά αρχηγός του. Μετά από 19 χρόνια στο Παναθηναϊκό (1959-1978), παίρνει μεταγραφή για την έταιρη ομάδα της Αθήνας, την ΑΕΚ. Έκατσε στους κιτρινόμαυρους 2 χρόνια (1978-1980) κατακτώντας 1 πρωτάθλημα (1979). Τελικά το 1980 επιστρέφει στην ομάδα όπου ξεκίνησε και μεγαλούργησε, το Παναθηναϊκό με σκοπό να κλείσει τη καριέρα του. Πράγμα το οποίο και γίνεται. Ο Μίμης Δομάζος έκλεισε τη καριέρα του στο Παναθηναϊκό. Συνολικά κατέγραψε 536 συμμετοχές ( 502 με Παναθηναϊκό, 34 με ΑΕΚ ), αριθμός ρεκόρ για την ιστορία της Α’ Εθνικής ( νυν Super League ) που διατηρείται μέχρι και σήμερα, και πέτυχε 139 τέρματα ( 134 με Παναθηναϊκό, 5 με ΑΕΚ ).
Στην Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε 50 παιχνίδια με τη γαλανόλευκη, πετυχαίνοντας 4 τέρματα. Το ντεμπούτο του το έκανε το Δεκέμβρη του 1959 σε φιλικό με τη Δανία (1-3) στο Απόστολος Νικολαϊδης στη Λεωφόρο. Το τελευταίο του ματς έγινε στο ίδιο γήπεδο σε φιλικό προς τιμήν του στις 11 Νοεμβρίου του 1980 κόντρα στην Αυστραλία (3-3).
Κλείνοντας, όσον αφορά την προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε τη σπουδαία ερμηνεύτρια Βίκυ Μοσχολιού τη Πρωτομαγιά του 1967. Να θυμίσουμε, ο Δομάζος ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής των γηπέδων, ενώ η Μοσχολιού μεγάλη πρωταγωνίστρια στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Ήταν από τους πιο πολυδιαφημιζόμενους γάμους, αποτελώντας μακράν ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια της εποχής. Παρέμειναν μαζί μέχρι το 1979, 12 χρόνια δηλαδή, αποκτώντας 2 κόρες : την Ουρανία το 1967 και την Ευαγγελία το 1968. Ο Δομάζος απέκτησε και άλλη μία κόρη, από άλλη γυναίκα ( Αργυρώ Θεοδώρου ), τη Πόπη Δομάζου. Ανήμερα των γενεθλίων του, στις 22 Ιανουαρίου, μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσκομείο και στις 24 Ιανουαρίου αφήνει τη τελεταία του πνοή στον “Ερυθρό Σταυρό – Κοργιανέλειο/Μπενάκειο” σε ηλικία 83 ετών.
Και φτάνουμε στο τίτλο του άρθρου. Και δεν είναι καθόλου τυχαίος. Είναι της Βίκυς Μοσχολιού, του μεγάλου έρωτα που παντρεύτηκε ο Μίμης Δομάζος. Και οι στίχοι πάνε κάπως έτσι :
“Δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ, δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ. Μέτρο δεν έχει η αγάπη”
Και πραγματικά. Η αγάπη προς το Μίμη Δομάζο δεν είχε μέτρο. Τόσο από την ίδια τη Μοσχολιού, όσο και από το φίλαθλο κόσμο. Τόσο από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, όσο φυσικά και από τους φιλάθλους των αντιπάλων. Ο τίλτος του άρθρου είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικός για το Μίμη Δομάζο, το “Στρατηγό” του Ελληνικού Ποδοσφαίρου γενικά και του Παναθηναϊκού ειδικά. Ένας φόρος τιμής & ένα τεράστιο ευχαριστώ σε αυτά που πρόσφερε στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Τον αγάπησαν οι παλιοί, τον θαύμασαν οι νέοι, θα τον αγαπάμε και θα τον θαυμάζουμε νυν και αεί εις τους αιώνας των αιώνων. Σε ευχαριστούμε πολύ, Μίμη Δομάζο!
Αιώνια του η μνήμη… Να τον θυμούνται οι παλιοί και να τον μαθαίνουν οι καινούριοι!!
Δεν θα ξεχάσουμε να στείλουμε στο eMail σου. Θα στείλω κάτι συνταγές μαγειρικής.
Χαχαχα απαιτώ από τη διαχείριση να σβήσει το μήνυμα αυτό 🥲😂